Hoe zit dat nou eigenlijk? Regen, sneeuw en ijs

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Regen, sneeuw en ijs

Hoe zit dat nou eigenlijk? Regen, sneeuw en ijs

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie kwam een van de leden naar mij toe met een vraag over tijdelijk water op de green en in de bunker. Over dat laatste had ik ook al een andere vraag gekregen dus reden genoeg om daar wat aandacht aan te besteden.
Zeker in deze tijd komen we moeilijke omstandigheden in de baan tegen door regen, sneeuw en ijs.
Laat ik beginnen met de laatste twee: sneeuw en ijs. Als je hinder hebt van sneeuw of ijs dan heb je twee keuzes om dat te ontwijken.
De eerste is het beschouwen als tijdelijk water. De tweede is om het aan te merken als een los natuurlijk voorwerp.

In het eerste geval, je bal ligt dan misschien wel op een groot stuk ijs, dan mag je het dichtstbijzijnde punt zoeken (niet dichter bij de hole) waarbij je geen last meer hebt van die sneeuw of dat ijs.
Als je het een los natuurlijk voorwerp vindt, dan mag je het weghalen (zonder je bal te bewegen).

Kleeft sneeuw of ijs aan je bal, onderdruk dan de neiging om dat er af te halen. Dat mag niet en doe je het toch, dan kost het je een strafslag. Maar waarschijnlijk heb je toch wel een soort van ‘ontsnappingsmogelijkheid’. Als de tijdelijke plaatselijke regel Plaatsen van kracht is, kun je daar gebruik van maken. Je markeert dan je bal, pakt hem op en maakt hem schoon en plaatst hem binnen 15 cm van het punt waar je bal lag. Maar dat mag dus alleen als die plaatselijke regel geldt. Als je je meldt bij de receptie vooraf aan je ronde, zie je daar of je wel of niet mag plaatsen.

 

 

Op de green

Een bal markeren, oppakken en schoonmaken mag altijd als je bal op de green ligt. Als er sneeuw of ijs tussen jouw bal en de hole ligt, mag je dat wegvegen.
Heb je last van een plas (tijdelijk water) dan zoek je weer het dichtstbijzijnde punt (niet dichter bij de hole) waarbij je geen last meer hebt van dat water. Nou kan het zijn dat dat punt buiten de green ligt. Dat is dan zo. Dan plaats je je bal op dat punt buiten de green (niet droppen). En vind je helemaal geen punt waarop je geen last meer hebt, dan zoek je het punt waarbij je het minste last hebt. Dat kan betekenen dat je misschien wel in het water staat of je bal er in ligt.

In een bunker

Tijdelijk water in een bunker mag je zonder straf ontwijken, zolang je bal in de bunker blijft. Ook dan zoek je het dichtstbijzijnde punt (niet dichter bij de hole) waar je geen last meer hebt en dropt daar de bal. Je mag ook in een rechte lijn met de vlag naar achteren buiten de bunker, maar dat kost je dan wel één strafslag (zonder tijdelijk water zou het je twee strafslagen kosten).

Nog even iets over tijdelijk water.

Volgens de definitie is dat water dat zich buiten een hindernis bevindt en zichtbaar is nadat een speler zijn stand inneemt, zonder daarbij overdreven druk met de voeten uit te voeren. Er moet dus naast je schoenen water te zien zijn. Maar dat kan betekenen dat bij een fors gebouwde speler van een kilootje of 90 het water wel te zien is, maar bij zijn 60 kilo wegende flightgenote, van wie de bal er vlak naast ligt, niet. Dan zal die flightgenote de bal moeten spelen zoals hij ligt. Bij haar is dan geen sprake van tijdelijk water.

Maar laten we hopen dat de weergoden ons dit jaar goed gezind zijn en we weinig last meer zullen hebben van sneeuw, ijs en tijdelijk water.

Fred van der Kade
Regelcommissaris