Hoe zit dat nou eigenlijk? “Winterregels” en een ingebedde bal in de rand van de bunker

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? “Winterregels” en een ingebedde bal in de rand van de bunker

Hoe zit dat nou eigenlijk? “Winterregels” en een ingebedde bal in de rand van de bunker

‘Winterregels’
Het kopje van dit onderwerp staat niet voor niets tussen ‘’. Want winterregels in golf bestaan eigenlijk helemaal niet. In het regelboek (en in de app) zul je dus ook geen regel vinden die in de winter anders is dan in de zomer. Maar een paar aandachtspunten zijn er wel.
Putten
Het is gebruikelijk dat een bal die kort bij de hole van de wintergreen eindigt, niet meer wordt geput. Als afstand wordt dan een putterlengte aangehouden. Dus ligt je bal binnen een putterlengte van de hole, dan mag je hem oppakken. Natuurlijk wel een slag er nog bijtellen. Over die putterlengte is soms nog wel wat discussie. Sommigen zeggen simpelweg ‘putterlengte’ en anderen ‘de lengte van de putter tot aan de grip’. Wat jij in je flight onder een putterlengte verstaat, spreek dat van tevoren af. Als er sprake is van wintergreens, is de baan niet qualifying dus zoveel maakt het dan ook niet uit.
Plaatsen
Houd verder in de gaten of je mag plaatsen. In de vorige nieuwsbrief heeft gestaan dat tussen 1 november en 1 mei de tijdelijke plaatselijke regel ‘Plaatsen’ kan gelden. Maar die geldt alleen als de omstandigheden in de baan daar aanleiding toe geven. Of je mag plaatsen of niet, kun je zien bij de receptie.
IJs, hagel en sneeuw
IJs, hagel en sneeuw mag je beschouwen als losse natuurlijke voorwerpen, maar ook als tijdelijk water. Wat jij wilt. Dus als de baan bedekt is met sneeuw, dan mag je de sneeuw rond je bal wegvegen. Wel uitkijken dat je je bal dan niet beweegt; gebeurt dat toch dan terugplaatsen en een strafslag tellen. Is de baan groen maar liggen er nog plakken met sneeuw en ligt je bal daarop, dan kun je dat beschouwen als tijdelijk water. Je zoekt dan de dichtstbijzijnde plek – niet dichter bij de hole – waarbij je qua swing en stand geen last meer hebt van die sneeuw. Daar mag je droppen binnen één stoklengte. En natuurlijk mag je altijd je bal spelen zoals hij ligt.
Dauw en rijp
Dauw en rijp kleven aan het gras en zijn daarom volgens de regels geen losse natuurlijke voorwerpen. Die mag je dus niet wegvegen, ook niet op de green.
Bal op de zomergreen
Sla je je bal (veel te ver) over de wintergreen, dan kan hij terechtkomen op de buiten gebruik zijnde zomergreen. In dit geval moet je je bal oppakken en het punt – niet dichter bij de hole – zoeken waarbij je de zomergreen volledig ontwijkt. Je mag er dus ook niet op staan!

En dan nog even een praktijkgeval:

Ingebedde bal in de rand van de bunker
Tijdens een ronde die ik zelf speelde, raakte een van mijn flightgenoten op hole 8 bij de afslag de bal niet goed en joeg hem recht in de rand van de bunker aan de linkerkant van de green.

Dat die bal niet in de bunker lag, was wel duidelijk. De opstaande aarde- en grasrand hoort nou eenmaal niet bij de bunker. Dat de bal ingebed was, was ook wel duidelijk, zeker de helft van de bal zat onder het oppervlak. Maar wat nu? Een ingebedde bal mag je droppen binnen een stoklengte vanaf een punt direct achter de bal, maar niet dichter bij de hole. Maar er is nog een voorwaarde. Omdat je een ingebedde bal alleen maar mag ‘ontwijken’ in het algemene gebied – dus niet in een hindernis of bunker – moet je ook droppen in het algemene gebied en daarin moet je bal ook gespeeld worden. En dat was nou net een probleem hier. Omdat de bal precies in het puntje van de ‘lip’ lag, kwam je met een stoklengte links of rechts al snel in de bunker uit. Dat was dus geen optie. Wat wel een optie was, was om, met een strafslag, in lijn met de vlag naar achteren te gaan en achter de bunker te droppen. En dan was er natuurlijk nog de optie ‘bal spelen zoals hij ligt’.

Hoe we de situatie hebben opgelost? Door te droppen op dat hele kleine stukje gras dat binnen een stoklengte van de bal beschikbaar was. De eerste keer rolde de bal de bunker in. Als dat de tweede keer ook zou gebeuren, dan had mijn flightgenoot de bal mogen plaatsen op de plek waar de bal de grond raakte. Vraag was of hij dan wel zou blijven liggen. Zo niet, dan had je alsnog een andere optie moeten kiezen Maar die vraag hoefden we ons niet te stellen. Op de een of andere manier bleef de bal liggen bij de tweede drop. Dat het geen birdie werd, zal niemand verbazen.

 

 

Fred van der Kade
Regelcommissaris