Hoe zit dat nou eigenlijk? Een paar gevallen uit de praktijk

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Een paar gevallen uit de praktijk

Hoe zit dat nou eigenlijk? Een paar gevallen uit de praktijk

In de afgelopen weken kreeg ik wat vragen en situaties voorgelegd die ik hier graag met jullie bespreek.

Ingebedde bal

Een van de marshalls vroeg mij nog eens aandacht te besteden aan de ingebedde bal. En dan eigenlijk vooral aan de situatie dat een bal wel is ingebed maar je hem toch moet spelen zoals die ligt. Eerst dit: een ingebedde bal is alleen een ingebedde bal in het algemene gebied en dat zijn fairway en rough. Dus in een (water)hindernis of in een bunker mag je niks met een ingebedde bal en moet je hem spelen zoals hij ligt. Er zijn twee uitzonderingen: op de green mag je je ingebedde bal markeren, oppakken, de pitchmark repareren en de bal terugplaatsen zonder straf. De tweede uitzondering is wanneer de bal is ingebed in zand in een deel van het algemene gebied waar het gras niet op fairwayhoogte of korter is gemaaid. Dat klinkt ingewikkeld maar wij kennen op onze baan wel een paar van dat soort gebieden. Denk maar eens aan de ‘woestijn’ op hole 2, het deel bij het water op hole 4 of het ‘smurfenbos’ op hole 5. Ligt je bal daar ingebed, dan is dat vette pech. Maar een kaal zandplekje midden op de fairway geeft je dus wel de mogelijkheid een ingebedde bal te ontwijken.

Provisionele bal

Tijdens de tweede dag van de clubkampioenschappen sloeg een van de spelers op hole 9 zijn afslag links over de heuvels richting driving range. Deze speler speelde toen een provisionele bal die keurig midden op de fairway landde. Hij ging wel even kijken of zijn eerste bal echt out of bounds lag. En dat lag hij, dus hij pakte die bal op, stak hem in zijn zak en speelde verder met zijn provisionele bal. En telde natuurlijk een strafslag op bij zijn score op die hole. Op het terras ontstond vervolgens een discussie. Hij had zijn eerste bal teruggevonden en zou dus met die bal verder hebben moeten spelen en niet met zijn tweede, de provisionele bal. Ik werd als referee in die discussie betrokken en de beslissing was duidelijk: de speler had prima gehandeld. Een bal die out of bounds belandt, is niet meer in het spel en kan dat ook niet meer worden: hij ligt immers buiten de baan, ook al kun je hem nog pakken. Dus in je zak stoppen en dan mag je hem op de volgende hole weer gebruiken.

Een tweede situatie met een provisionele bal deed zich voor tijdens de wedstrijden om de maandbeker, afgelopen zondag. Een speler sloeg op hole 5 zijn bal in het smurfenbos. Hij sloeg hem er uit maar hij noch zijn medespelers konden die bal binnen 3 minuten vinden. De speler besloot toen een provisionele bal te spelen vanaf de plek waar hij de slag uit het smurfenbos had gedaan. Met deze bal speelde hij de hole uit maar op weg naar de hole kwam hij wel zijn eerste bal tegen. Gelukkig heeft hij die bal opgepakt want anders had hem dat meer straf opgeleverd dan die ene strafslag die hij nu had. Hij zou dan een verkeerde bal hebben gespeeld.

Een verloren bal  – een bal die je na drie minuten niet meer kunt vinden of een bal die in het water is beland – is en blijft verloren. Er was daarom ook géén sprake van een provisionele bal, al noemden de speler en tegenstander dat wel zo. Er werd correct een nieuwe bal gespeeld vanaf de plek waar de vorige slag was gedaan en met die bal werd de hole uitgespeeld.

Fred van der Kade

Regelcommissaris