Hoe zit dat nou eigenlijk? De provisionele bal

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? De provisionele bal

Hoe zit dat nou eigenlijk? De provisionele bal

Je afslag op hole 9 zwaait helemaal naar links. O jee, die ligt waarschijnlijk out of bounds.

Wat nu? Naar de plek lopen waar je bal hopelijk ligt en dan tot de ontdekking komen dat hij toch buiten de baan ligt? Hoe dan verder? Ja, terug naar de afslagplaats. Maar daar wordt de flight die achter je al op de afslagplaats staat te wachten niet blij van.

Gelukkig is er een oplossing: de provisionele bal.

Een provisionele bal sla je als jouw geslagen bal vrijwel zeker buiten de baan ligt of vrijwel zeker in een hindernis ligt. En met ‘vrijwel zeker’ bedoelen de regels dat het voor 95% of meer duidelijk is waar je bal zal liggen.

Voorbeeld: een heer die op hole 1 afslaat en normaal zo’n 200 meter slaat, ziet zijn bal naar rechts over de bunker en de heuvels erachter afzwaaien. Die bal ligt dan vrijwel zeker in het water en dus in de hindernis. In dat geval mag hij geen provisionele bal slaan.

Zijn medespeler slaat een verre bal af die naar links afzwaait en in de rough links van hole 1 terecht komt. Dat wordt dus zoeken en omdat je maximaal 3 minuten naar je bal mag zoeken, is het wel heel handig om nu eerst een provisionele bal te spelen.

Vind je binnen de drie minuten je eerste bal – binnen de baan natuurlijk -, dan speel je daarmee verder en vervalt de provisionele bal.

Verder zijn er nog wel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je een provisionele bal hebt gespeeld.

Je mag meerdere slagen met een provisionele bal spelen voordat die de bal in het spel wordt. Maar sla je je bal voorbij het punt waar je vermoedt dat je oorspronkelijke bal ligt, ga dan eerst die bal zoeken. Want sla je je provisionele bal vanaf een punt dichter bij de hole dan waar je oorspronkelijke bal ligt, dan speel je de verkeerde bal en dat kost je twee strafslagen. Je moet die oorspronkelijke bal dan natuurlijk wel vinden, anders is dat punt niet te bepalen.

En ga op tijd zoeken, vaak heb je echt niet zover geslagen als je denkt en vind je je bal terug een flink aantal meters voor de plek die je in gedachten hebt.

Als je een provisionele bal wilt spelen, moet je dat duidelijk aan je medespelers aangeven. Zeg dus letterlijk: “Ik speel een provisionele bal”. Doe je dat niet en zeg je niks of zeg je iets van “ik speel nog een bal”, dan geldt dat niet als provisionele bal. Je speelt dan een tweede bal maar dat kost je wel een strafslag! En dat is de bal in het spel geworden. Dat betekent dat als je je oorspronkelijke bal terugvindt en daarmee verder gaat, je een bal vanaf de verkeerde plaats speelt en dat kost je nog eens twee strafslagen.

Speel je op een andere baan, kijk dan vooral goed naar de plaatselijke regels die je meestal op de scorekaart en/of op een mededelingenbord vindt. Er bestaat een plaatselijke regel die bepaalt dat als je een bal out of bounds slaat, je vanaf de plaats waar de bal buiten de baan is gegaan mag verder spelen met twee strafslagen. Wij hanteren op onze baan die regel niet en veel andere banen ook niet maar je kunt hem wel tegenkomen.

Fred van der Kade
Regelcommissaris