Hoe zit dat nou eigenlijk? Een vast obstakel ontwijken

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Een vast obstakel ontwijken

Hoe zit dat nou eigenlijk? Een vast obstakel ontwijken

Een paar weken geleden ontving ik een foto van een paar golfmaatjes die een discussie hadden over een situatie en mijn oordeel wilden horen.

Wat was er aan de hand?

Een van de mannen had vanaf de gele afslagplaats van hole 7 een ontzettend slechte afslag. En het is echt waar (de foto is niet in scène gezet), de bal was terechtgekomen bij het hek, bank en holebord naast de rode afslagplaats.

De vraag was nu: moet je de bal spelen zoals hij ligt of mag je ontwijken zonder strafslag?

Laten we eerste eens kijken naar de definitie van een vast obstakel. Dat is elk obstakel dat niet kan worden bewogen zonder onredelijke inspanning en zonder beschadiging van het obstakel of de baan.

Nou, dat lijkt wel duidelijk. Zowel hek, bank als bord haal je niet zomaar weg. Dus we hebben hier met maar liefst drie vaste obstakels te maken.

Regel 16 van de golfregels gaat over abnormale baanomstandigheden, inclusief vaste obstakels. En regel 16.1a zegt dat ontwijken is toegestaan als die omstandigheid fysiek de ruimte voor de voorgenomen stand of swing belemmert. Je moet er daarbij van uitgaan dat je op een normale manier de bal moet kunnen spelen. En we zijn het er vast wel allemaal over eens dat dat in deze situatie onmogelijk is. Hoe je ook gaat staan (als je dat al lukt), een normale swing zit er echt niet in.

Dus mag je deze situatie zonder straf ontwijken. Een paar nieuwsbrieven terug heb ik in deze rubriek uitgelegd hoe je dat volgens de regel doe (bijvoorbeeld als je bal op een pad ligt).

Hier zoek je dus het dichtstbijzijnde punt waarbij je geen last meer hebt van die drie obstakels, maar dat punt mag niet dichter bij de hole liggen. Vanaf dat punt bepaal je de dropzone met 1 stoklengte.

En nu heb ik het niet nagemeten maar het zou zomaar kunnen dat dat dichtstbijzijnde punt op het pad ligt of er net naast, maar dan sta je als rechtshandige speler waarschijnlijk op het pad. En dat levert een situatie op die je op zijn beurt ook weer mag ontwijken. Dus bepaal je vanaf dat punt op of vlak naast het pad opnieuw het dichtstbijzijnde punt waarop je geen last hebt van het pad. Waarschijnlijk sta je dan in de buurt van de rode of oranje afslagplaats. En dat is toch een prachtig punt om verder te spelen?

Fred van der Kade

Regelcommissaris