Hoe hoort het eigenlijk? Advies of niet

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe hoort het eigenlijk? Advies of niet

Hoe hoort het eigenlijk? Advies of niet

Vorig weekend werd in de VS een van de meest aansprekende golftoernooien gespeeld: the Masters. En daar gebeurde tijdens de eerste ronde iets wat de gemoederen flink bezighield.

Wat was er dan aan de hand? De latere (gedeeld) nummer twee Bruce Koepka speelde zijn ronde tegen Gary Woodward. Op de 15de hole, een par 5, sloeg Koepka zijn tweede slag met een ijzer 5. Terwijl hij zijn club weer aan zijn caddie geeft, zie je op de tv-beelden de caddie van Woodward langslopen en de caddie van Koepka zie je duidelijk iets in de richting van zijn collega zeggen. En je hoeft niet echt te kunnen liplezen om te zien dat dat duidelijk “Five” was. Zeker op de tv in de VS is dat op verschillende stations uitgebreid besproken. Ook werd gesuggereerd dat Koepka met zijn hand duidelijk 5 had aangegeven (zie foto) maar hij ontkende dat en zei dat hij zijn handschoen uittrok. “Ik kan dat toch niet als ik een vuist maak”, was zijn verweer.

Advies geven mag nou eenmaal niet, evenmin als advies vragen. En toch werd er niemand bestraft (met twee strafslagen, volgens regel 10.2a).

Bruce Koepka gaf later aan dat Woodward een uitstekende golfer is met de nodige zeges, waaronder een Master, op zijn naam, dus “wat kan ik hem nog helpen?”.

Overigens gaven ingewijden in de wereld van de Tour toe dat het tussen caddies een redelijk algemeen gebruik is om elkaar advies te geven door middel van allerlei seintjes en, zoals in dit geval, ook gewoon gesproken woord.

Maar duidelijk is dat je als speler volgens de regels geen advies mag geven en ook niet mag vragen. Doe je dat toch, dan kost je dat de algemene straf (twee strafslagen bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay. Dat geldt ook als je na een slechte slag aan je medespeler vraagt wat je fout deed.

Maar mag je dan niks vragen? Nou, zo erg is het ook niet. De definitie van Advies in het regelboek zegt dat je geen advies mag geven aan andere spelers, alleen maar advies mag vragen aan je eigen caddie (als je die hebt, natuurlijk) en ook niet in de tas van een andere speler mag kijken welke club hij gebruikt of heeft gebruikt.

Overigens geldt dit alleen tijdens het spelen van een ronde. En die ronde begint met de afslag op hole 1. Is er dus nog niet afgeslagen, dan mag je vragen wat je wilt (“Jij kent deze baan, met welke club sla je hier af?”) en zo’n vraag mag je ook beantwoorden (“Ik neem hier altijd een ijzer 5”).

En je mag ook altijd vragen naar dingen die algemeen bekend of waarneembaar zijn.

Dus als jouw medespeler met een kijker de afstand bepaalt naar de vlag of een hindernis, mag je rustig vragen hoe ver dat is en met zijn antwoord kun en mag jij je voordeel doen. Ook mag je vragen of vertellen waar de bunkers liggen, of de green vlak is of niet, wat er achter de green ligt.

Fred van der Kade

Regelcommissaris