Hoe hoort het eigenlijk? Bal op een pad

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe hoort het eigenlijk? Bal op een pad

Hoe hoort het eigenlijk? Bal op een pad

Of het toeval is of niet, de laatste weken heb ik van verschillende kanten de vraag gekregen hoe je moet handelen als je bal op een pad ligt.

Op zich is die handeling niet zo heel moeilijk, maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras.

Om te beginnen is het de vraag of je relief krijgt als je bal op een pad ligt. Dat zal op verreweg de meeste banen zo zijn, maar er zijn banen die in hun plaatselijke regels zeggen dat je een bal op een pad niet zonder straf mag ontwijken. Je moet de bal dan vanaf het pad spelen zoals hij ligt.

Maar zoals gezegd, in de meeste gevallen mag je een pad zonder straf ontwijken.

 

Dat doe je door het dichtstbijzijnde punt, niet dichter bij de hole, te kiezen waarbij je geen last meer hebt van het pad, zowel qua ligging, stand als swing. Dus je bal ligt niet meer op het pad, je staat niet meer op het pad en je komt met je club bij de swing niet meer op het pad.

Vanaf dat punt – steek daar een tee in de grond – bepaal je de dropzone met 1 stoklengte. Doe dat met de langste club uit je tas maar niet je putter. Maar let op: dat dichtstbijzijnde punt zonder belemmering en dropzone kunnen weleens op een plek uitkomen waar je helemaal niet wilt liggen. Bijvoorbeeld in een bosje of in diepe rough. Daar heb je weliswaar geen last meer van het pad maar nu duiken er ineens andere moeilijkheden op.

Mag je dan misschien aan de andere kant van het pad een punt kiezen? Nee, dat mag niet! Jammer maar helaas. Het plaatje maakt dit duidelijk. Je bal (B1) ligt duidelijk op het pad. Het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering is P1 maar je staat en slaat dan vanuit de struiken.

Maar dat betekent niet dat je nu een nieuw punt (P2) mag kiezen!

In zo’n geval is het misschien beter om je bal dan toch maar vanaf het pad te slaan. Kost je misschien een extra slag maar vanuit die struiken kost het je zeker extra slagen.

Nog een tip: laat je bal op het pad liggen en ga eerst op zoek naar het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering. Als je dat hebt en je ligt goed, pak dan pas je bal op en drop hem. Pak je direct je bal op, dan kies je automatisch voor de mogelijkheid van droppen en dat kan dus weleens helemaal verkeerd uitpakken.

 

Fred van der Kade
Regelcommissaris