Golfregels veranderen per 1 januari 2023

Nieuws
Home / Nieuws/ Golfregels veranderen per 1 januari 2023

Golfregels veranderen per 1 januari 2023

 

De Royal & Ancient Golf (R&A) in St. Andrews en de United States Golf Association (USGA) in Liberty Corner, New Jersey, besturen samen de golfwereld. Hieronder valt ook het schrijven en interpreteren van de golfregels.

Na een flink aantal regels per 1 januari 2019 te hebben aangepast, is het nu weer tijd voor een aantal wijzigingen.

De belangrijkste neem ik graag met jullie door en ik beperk me tot die regels die tijdens de dagelijkse rondjes en clubwedstrijden van belang zijn.

 

 

 

Scoren bij strokeplay (regel 3.3b(4))

Tot 1 januari is het zo dat een speler, als hij meedoet aan een strokeplaywedstrijd met handicapverrekening, verantwoordelijk was voor de juiste handicap die op de kaart stond. Dat gold ook als de club die handicap al op je kaart vermeldde. Was die handicap op de kaart te hoog en kreeg je daardoor meer slagen mee dan waar je recht op had, dan stond daar maar 1 straf op: diskwalificatie. Was je handicap te laag en miste je daardoor slagen dan was dat een kwestie van ‘jammer dan’ en deed je jezelf tekort.

Vanaf 1 januari ligt de verantwoordelijkheid voor het vermelden van de juiste handicap niet meer bij de speler maar bij de club.

Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de officieel geregistreerde WHS-handicap. Dus de bekende ‘duikboten’ kunnen hun gang blijven gaan.

 

Gebruik of reparatie van een club die beschadigd is tijdens een ronde (regel 4.1a))

Tot nu toe was het zo dat als je een ronde met 14 clubs begon en je beschadigde er zelf een, je die club niet mocht vervangen. Je mocht er wel mee doorspelen.

Vanaf 1 januari a.s mag je de club wel vervangen maar de beschadiging mag niet zijn veroorzaakt door misbruik van de club. Dus niet je putter over de knie leggen na een mislukte put en hem breken of krombuigen of je wedge na een mislukt bunkershot tegen een boom rammen… Maar dat doet toch niemand bij GCHA?

Bal vervangen door een andere bal tijdens het spelen van een hole (regel 6.3b(3)

Nu mag je, tijdens het spelen van een hole de bal niet vervangen, tenzij deze verloren is gegaan. Deed je dat wel, dan kreeg je de algemene straf: 2 strafslagen bij strokeplay of verlies van de hole bij matchplay.

Vanaf 1 januari is die straf teruggebracht tot 1 strafslag.

Recht naar achteren ontwijken (regel 14.3c)

Als je een hindernis ontwijkt of je bal onspeelbaar hebt verklaard, is een van de mogelijkheden die je hebt het recht naar achteren in lijn met de vlag gaan. Je zocht dan een referentiepunt op die lijn en paste een dropzone van 1 stoklengte af.

Vanaf 1 januari komt daar een verandering in. Je gaat nog steeds zover naar achteren als je wilt – uiteraard in lijn met de vlag – maar dropt de bal vanaf kniehoogte op de lijn. Als de bal verrolt, is er niets aan de hand mits hij binnen 1 stoklengte blijft liggen. En het maakt ook niet uit in welke richting de bal verrolt. Zelfs dichter naar de hole is geen probleem.

 

 

Bal bewogen door natuurkrachten (Regel 9.3)

De wijziging van deze regel wordt gezien als een belangrijke verbetering.

In de laatste ronde van het Waste Management Phoenix Open in 2019 chipte Ricky Fowler in de laatste ronde op hole 4 zijn bal over de green en die belandde in het water. Na twee foute drops omdat de bal op de schuine kant wegrolde, mocht Ricky hem plaatsen. Hij ging vervolgens nog even kijken hoe hij de bal het beste naar de hole kon spelen en achter zijn rug kwam de bal in beweging en rolde weer het water in. Volgens de regels vanaf 2019 moest hij opnieuw de hindernis ontwijken en dat leverde Ricky de tweede strafslag op. Dat was natuurlijk wel erg zuur en daarom verandert deze regel per 1 januari 2023.

Als een bal, nadat hij is gedropt of (terug)geplaatst en vervolgens naar een ander gebied van de baan rolt – bijvoorbeeld vanaf een algemeen gebied zoals de fairway naar een hindernis of bunker door natuurkrachten zoals wind, regen of zwaartekracht, mag de bal zonder strafslag worden teruggeplaatst. Ricky Fowler zou na 1 januari dus maar 1 strafslag hebben gekregen, maar ja, het gebeurde een paar jaar te vroeg.

Wil je met eigen ogen zien wat Ricky Fowler overkwam, bekijk de video dan hier.

Regels voor golfers met een beperking (Regel 25)

Aan het golfregelboek wordt een nieuwe regel toegevoegd. Eigenlijk bestond die regel al langer maar stond helemaal apart en de club moest deze regel van toepassing verklaren als er aan een wedstrijd een speler met een beperking mee zou doen. Nu wordt hij opgenomen in het regelboek en geldt automattisch voor iedere wedstrijd. De regel geeft aan wat spelers met een beperking wel en niet mogen. Denk aan middelen om op te lijnen voor een blinde speler of het gebruik van mobiliteitshulpmiddelen, niet zijnde handicarts!.

Daarnaast is nog een aantal regels op detail aangepast maar dat lijkt voor ons allemaal niet zo heel belangrijk.

Spelerseditie en regelapp

Het kleine boekje dat natuurlijk iedereen in zijn tas heeft, de Spelerseditie met de regels per 2019, verdwijnt. Al een aantal jaren bestaat een app van de R&A waarin, in het Nederlands, zowel de regels uit de Spelerseditie als uit de volledige officiële Golfregels zijn opgenomen. De app kent ook een handige zoekfunctie. Dus voortaan de regels op je telefoon in plaats van in je tas.

Die app is gratis en kun je downloaden vanuit de App Store of Google Play.

 

Fred van der Kade
Regelcommissaris