Hoe zit dat nou eigenlijk? Je bal raken bij een oefenswing

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Je bal raken bij een oefenswing

Hoe zit dat nou eigenlijk? Je bal raken bij een oefenswing…

Wie zijn of haar oor weleens te luisteren legt op het terras, in het clubhuis of in de baan, hoort regelmatig spelers tijdens of ná hun ronde zich afvragen hoe het nou eigenlijk zit in een bepaalde – soms discutabele – situatie. In deze rubriek nemen wij jullie mee door een aantal van deze vragen.

Om mee af te trappen: hoe is de regel als je tijdens een oefenswing je bal raakt? Krijg je nou wel een strafslag of niet? Regelmatig hoor je dat dit geen straf oplevert, maar niets is minder waar.

Volgens de definitie van een slag, zoals die in de Golfregels staat, is een slag de voorwaartse beweging van de club om de bal te slaan. Maar de definitie vermeldt ook dat geen slag is gedaan als de speler per ongeluk de bal raakt bij het maken van een oefenswing of in de voorbereiding om een slag te doen. Denk bij dat laatste aan het adresseren van de club achter de bal, waarbij je per ongeluk de bal raakt.

Het lijkt er dus op dat er niks aan de hand zou zijn als je tijdens je oefenswing de bal raakt. Maar er staat alleen maar dat dit niet telt als een slag. Je hebt geen slag gemaakt maar er is wel iets anders gebeurd: je hebt je stilliggende bal bewogen! En dat mag nou net niet – met uitzonderingen zoals per ongeluk op de bal gaan staan tijdens het zoeken. Op het bewegen van de bal staat in dit geval 1 strafslag en de bal moet worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Vergeet dat laatste vooral niet want doe je het niet, dan speel je van de verkeerde plaats en dat levert je nog eens twee strafslagen op. Vervolgens doe je alsnog een slag en dus kost het je feitelijk twee slagen. Wil je het nalezen, dan vind je het een en ander in Regel 9.4b en de Definities.

Voor de volledigheid: als je op de afslagplaats per ongeluk je bal aanraakt – zoals het van de tee stoten bij adresseren -, dan is er niks aan de hand. De bal is op dat moment nog niet in het spel gebracht. En ook op de green krijg je geen straf als je bij het adresseren van je club de bal per ongeluk laat bewegen. Je moet dan wel de bal terugplaatsen.

Hopelijk is het eerste misverstand hiermee de wereld uit geholpen en een ruzie voorkomen 😉

Fred van der Kade