Ouwe Jongens,  Nieuwe Haring

Nieuws
Home / Nieuws/ Ouwe Jongens,  Nieuwe Haring

Ouwe Jongens,  Nieuwe Haring

Nederlandse tradities, ook op onze Hooglandsche golfbaan. Zo tegen het einde van de lente is het vlaggetjes dag, dan wordt de “nieuwe“ haring van het jaar aan land gebracht, gepekeld, volgens recept van Willem Beukelszoon uit Biervliet, gekaakt.

Om dat te vieren wordt er op Scheveningen feest gevierd en wordt het eerste vat “Hollandsche Nieuwe” geveild voor de hoogste bieder. De opbrengst is dan meestal voor een goed doel. Dit jaar was dat een fors bedrag (lees de krant) voor een vrijwilligers organisatie die er een  aangepaste ambulance van gaat aanschaffen waarmee invaliden vervoerd kunnen worden om die een bijzondere dag te bezorgen.

Dit jaar deed Jaap, een geboren Spakenburger ”Visman” uit de gelederen van de Hooglandse “Heeren over de Male” (de GCHA-golfheren van de donderdagmorgen) het hoogste bod  en werd eigenaar van het eerste vaatje. Dat vaatje wordt dan eerst met toeters, wimpels en feestgedruis de haven van Spakenburg ingezeild. Daarna is het natuurlijk feest ter plekke, waarbij de “nieuwe” weer mag “zwemmen“ maar dan het keelgat in.

Een echte Heer denkt dan natuurlijk ook aan z’n golfmaten van de volgende dag. Je kunt dan wel verhalen hoe vet en hoe zilt de “nieuwe” is maar veel beter is het om uit het “vaatje” te presenteren voor je medespelers en ze het zelf te laten beleven. Samen met Jan Willem (keukenprins) en Jenny (nimf in de buggy) werden de Heeren op 16 juni door de baan verrast met een Hollandsche nieuwe en een Schrobbelaar.

Oh ja, we hebben ook golf gespeeld en misschien vergis ik me maar onze resultaten waren bovengemiddeld .

Paul