Hoe zit dat nou eigenlijk? Bal kapot en bal tegen de hark

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Bal kapot en bal tegen de hark

Hoe zit dat nou eigenlijk? Bal kapot en bal tegen de hark

Bal kapot

Het gebeurde tijdens een recente damesochtend. Een van de speelsters sloeg haar bal en die ging twee kanten op. Twee kanten? Ja, hij brak in twee stukken. Dat kan iedereen gebeuren. Maar wat nu? De beide stukken zoeken en met het grootste stuk verder of…?

Regel 4.2b is daar duidelijk over. Als een bal in stukken breekt tijdens het spelen van een hole, telt de slag niet en moet de speler een nieuwe bal spelen vanaf de plaats waar de slag is gedaan. Je krijgt geen strafslag.

Soms lijkt het of een bal een scheur vertoont. Als je dat ziet tijdens het spelen van een hole, mag je de bal markeren, opnemen, NIET schoonmaken, en controleren of hij inderdaad gescheurd is. Is dat het geval, mag je de bal vervangen en plaatsen, zonder straf. Vertoont de bal alleen maar wat krassen, dan mag je hem niet vervangen. Doe je dat toch, dan kost het je een strafslag.

Bal tegenhark

In de rubriek Laat de beelden spreken, zien jullie een hark die een eind buiten de bunker is achtergelaten. Niet zoals het hoort natuurlijk. Maar nou sla jij je bal en die rolt tegen die hark aan. Hoe speel je dan verder?

Het maakt in dit geval niet uit of die hark nou in of buiten de bunker ligt. Een hark is, zoals de regels dat noemen, een los obstakel. Ligt de bal er tegenaan, dan mag je dat obstakel, in dit geval de hark, weghalen. Verrolt daarbij je bal, dan plaats je die terug en speelt, zonder straf verder.

Ligt de hark in de bunker met de punten naar boven en ligt je bal dus op de hark, dan neem je je bal op, haalt de hark weg en markeert het punt direct onder het punt waar de bal lag. Vanaf dat punt meet je een dropzone uit van 1 stoklengte, niet dichter bij de hole, dropt de bal en je speelt ook nu zonder straf verder.

Fred van der Kade
Regelcommissaris