Hoe zit dat nou eigenlijk? Ingebedde bal in bunker en tijdelijk water

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Ingebedde bal in bunker en tijdelijk water

Hoe zit dat nou eigenlijk? Ingebedde bal in bunker en tijdelijk water

Ingebedde bal in bunker

Op een Amerikaanse website over golfregels kwam ik een vraag tegen over een ingebedde bal in een bunker. En twee dagen later kreeg ik van een speler een soortgelijke vraag hierover. Zijn medespeler had zijn bal in de rand van een bunker geslagen. Wat nu?

Als jou dat gebeurt, kijk dan goed naar de plaats van de bal. Op de foto zie je dat de bal precies op de grens van de bunker en de rand ligt.

Dat hij ingebed is, is wel duidelijk maar er is natuurlijk een verschil of dat in de bunker is of in de rand, wat deel is van het algemene gebied. Waarom dit verschil? Een bal in het algemene gebied (en dat is niet in een hindernis, bunker of green) mag je zonder straf ontwijken. Een ingebedde bal in het zand in een bunker niet. Die moet je spelen zoals hij ligt of onspeelbaar verklaren en met een strafslag vanuit de bunker (of met twee van achter de bunker) ontwijken.

Een vuistregel is dat als de bal het zand in de bunker raakt, hij geacht wordt in de bunker te liggen. En dat is op de foto duidelijk het geval.

Tijdelijk water

Als je de weerberichten moet geloven, zijn we de komende weken nog niet van de nattigheid af. En laten we het maar niet over de afgelopen periode hebben: een drijfnatte baan met veel tijdelijk water. Daarover kreeg ik een vraag. Op hole 4 ligt natuurlijk rechts de rode hindernis, het water. Een hindernis wordt gemarkeerd door paaltjes met een rode kop en die bepalen ook de grens van de hindernis. Op de foto die ik maakte, zie je een van die paaltjes middenin het water staan. De vraag was of het water buiten de paaltjes nou nog bij de hindernis hoort of niet.

Het antwoord is dat het water buiten de aangegeven grens (dus de lijn buiten de paaltjes) niet meer bij de hindernis hoort en daarom tijdelijk water is. En tijdelijk water mag je zonder strafslag ontwijken. Wel handig als je je bal dan nog kunt pakken want met zoveel tijdelijk water als op de foto ben je hem snel kwijt. En als je hem toch ziet: alleen eruit vissen als er geen flight achter je staat te wachten. Maar dat weten jullie natuurlijk allang ;).

Fred van der Kade

Regelcommissaris