Hoe zit dat nou eigenlijk? Weer een paar praktijkgevallen

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Weer een paar praktijkgevallen

Hoe zit dat nou eigenlijk? Weer een paar praktijkgevallen

Ontwijken van een vast obstakel

Een speler sloeg vanaf hole 5 naar de green maar dat ging niet zoals hij wilde. Resultaat: een afzwaaier die terechtkwam vlak naast de blauwe afslagplaats op hole 6. En ja, toen stond er tussen bal en vlag een groot hek, een bank, een prullenbak en een ballenwasser. Dus dacht deze speler: vast obstakel, dat mag ik ontwijken zonder straf. Maar is dat ook zo?

Het antwoord is simpel: nee, dat is niet zo.

Het klopt dat je een vast obstakel mag ontwijken, maar alleen als het qua stand, ligging of swing een belemmering vormt. Dus een bal die op een verhard pad ligt, of waarbij je qua stand op het pad staat. En een paar maanden terug hadden we de situatie waarbij een bal bij het hek, holebord en bank van hole 7 lag. Bij die bal had je dus last bij zowel swing, stand en ligging.

Terug naar onze onfortuinlijke speler. Die had wel last van het hek maar alleen omdat het in zijn speellijn stond. Hij had nergens last van qua swing en stand en de bal lag keurig op het gras. En daarom had hij hier niet zonder straf mogen ontwijken. Dus de bal spelen zoals hij ligt. Wat hij wel had kunnen doen – als dat hek echt een onoverkomelijke hindernis voor hem was -, was de bal onspeelbaar verklaren, binnen twee stoklengtes opzij droppen (maar niet dichter bij de hole) en de bal dan met 1 strafslag spelen. Tweede optie was om in lijn met de vlag naar achteren te gaan – waarschijnlijk op de blauwe afslagplaats – en daar droppen binnen 1 stoklengte (als de bal dan dichter bij de hole komt maar in de dropzone blijft, is er niks aan de hand) en met 1 strafslag verder spelen.

In dit geval heeft de speler zijn bal zijwaarts verplaatst (ik neem aan binnen 2 stoklengten) om het hek te ontwijken. Het ging hier om een gezellig rondje zonder qualifying kaart maar als er wel voor een qualifying kaart was gespeeld of het gebeurde in een wedstrijd, zou dit de speler 2 strafslagen opleveren, omdat hij de bal vanaf de verkeerde plaats speelde.

Schoonmaken van je bal

Het tweede geval speelde zich af tijdens de Vossenjacht in september.

Een speler trof zijn bal aan in het midden van de fairway. En boven op die bal kleefde een klein blaadje. Dat verwijderde de speler. Maar ook hier weer de vraag: mag dat?

En ook in dit geval is het antwoord: nee. Dat blaadje is een los natuurlijk voorwerp en in de meeste gevallen mag je die verwijderen, net zoals steentjes, losse grassprieten, bladeren en takken. Maar – en dat kun je terugvinden in de definitie van een Los natuurlijk voorwerp – blaadjes, grassprieten en modder dat aan de bal kleeft, gelden niet als Los natuurlijk voorwerp. Dus mocht deze speler het blaadje dat aan zijn bal kleefde niet verwijderen. En doet hij het toch, dan levert dat 1 strafslag op.

Wanneer mag je dan wel alles wat aan de bal kleeft, verwijderen. In de eerste plaats natuurlijk op de green. In de andere gebieden geldt dat je je bal mag schoonmaken als je hem volgens de regels mag oppakken. Zoals in het geval dat je je bal onspeelbaar verklaart of om een vast obstakel te ontwijken. Of als je op een baan speelt waar de plaatselijke regel Plaatsen van kracht is. Als je je bal zoekt en denkt te vinden maar niet zeker weet of het jouw bal is, dan mag je hem markeren, oppakken en net zoveel schoonmaken om te zien of het jouw bal wel is. Maar ligt jouw bal op de fairway zo dicht bij de bal van je medespeler dat hij er last van heeft en jou vraagt je bal even op te nemen, dan markeer je de bal, neemt hem op maar je mag hem niet schoonmaken. En toch schoonmaken terwijl dat eigenlijk niet mag, kost je 1 strafslag.

Fred van der Kade

Regelcommissaris