Hoe zit dat nou eigenlijk? Wie slaat af vanaf welke tee?

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Wie slaat af vanaf welke tee?

Hoe zit dat nou eigenlijk? Wie slaat af vanaf welke tee?

Er bestaat nog altijd een hardnekkig misverstand over de kleuren van de tee op de afslagplaats. Want hoe vaak hoor je nog dat mannen vanaf de gele tee spelen en dames vanaf rood. Niets is minder waar. Iedereen kan en mag van elke kleur dan ook spelen.

Maar is dat ook verstandig?

Om te beginnen brengt het afslaan vanaf een andere kleur dan waar je normaal van speelt, je op plekken in de baan waar je vaak nooit komt. Sla je altijd van geel en komt je bal meestal niet voorbij de bomen? Sla dan eens van rood. Dan lig je misschien midden fairway op een mooie afstand van de green.

Heb je een hoge handicap als man en speel je toch vanaf bij geel? Dan heb je vast al een aantal keren je bal in het water zien belanden bij de holes 3 en 5 en over hole 9 moeten we het dan misschien maar even niet hebben. Maar speel je vanaf rood, dan heb je op hole 3 en 5 dat vermaledijde water alvast achter je gelaten. En op hole 9 ligt de Malewetering ineens een heel stuk dichterbij. Zou dat je spelplezier niet verhogen? En je houdt misschien ook wel meer ballen over.

Er is geen regel die iemand verbiedt van welke tee dan ook af te slaan. De NGF heeft al jaren de campagne Kies je tee. Daar hoort een poster bij die bij GCHA op het mededelingenbord bij de receptie hangt. Daarop kun je zien dat de juiste tee afhankelijk is van de afstand van je normale afslag van de tee. Zo zie je dat de gele afslag voor jou de meest geschikte is als je afslagen hebt van tussen de 190 en 225 meter. Ja, er staat ook dat je van geel slaat als man als je een handicap onder de 28 hebt je van geel zou kunnen spelen, maar ik ken genoeg mannen met een handicap onder de 28 die echt geen 190 meter slaan.

We gebruiken natuurlijk allemaal de app GOLF.nl om onze scorekaarten in te voeren. Bij het aanmaken van de scorekaart geeft die app ook aan welke kleur tee voor jou het meest geschikt is.

Ook hoor ik weleens mensen zeggen dat ze vanaf een bepaalde kleur spelen omdat ze anders minder slagen meekrijgen. Ja, dat klopt, bij mannen over 9 holes krijg je bijvoorbeeld 4 slagen meer mee als je van geel speelt in plaats van rood. Maar als je vervolgens een paar ballen kwijtraakt in het water en dus strafslagen moet nemen of vanwege de lengte van de hole een extra slag moet doen, is dat voordeel weg voordat je het in de gaten hebt.

Tenslotte: met enige regelmaat zie ik spelers (of speelsters) die op de eerste 8 holes van geel of blauw spelen maar als de Malewetering opdoemt, de laatste hole toch maar veiligheidshalve van rood spelen. Prima, dat moet je zelf weten maar bedenk wel dat een qualifyingkaart dan niet meer tot de mogelijkheden behoort. Of je moet jezelf voor de gek houden, dat kan natuurlijk ook.