Hoe zit dat nou eigenlijk?

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk?

Hoe zit dat nou eigenlijk? Een hindernis ontwijken

Regelmatig krijg ik vragen over hindernissen. En dan natuurlijk over de manier waarop je een hindernis kan ontwijken.

Laten we eerst een kijken naar wat een hindernis is. Dat kan water zijn of een onbegaanbaar gebied. In ieder geval is de grens van de hindernis aangegeven met gekleurde palen: rood of geel. Op onze baan kennen we alleen rode hindernissen maar op andere banen kun je ook gele hindernissen tegenkomen.  Het verschil zit in de mogelijkheden van ontwijken. Daar kom ik later in dit verhaal op terug.

Bij een rode hindernissen heb je drie mogelijkheden om te ontwijken, maar allesbepalend is de plaats waar jouw bal het eerst de grens van de hindernis heeft gekruist. En dus niet de plaats in de hindernis waar jouw bal ligt (of waar je denkt dat hij ligt als hij in het water is beland). De grens van de hindernis is de denkbeeldige lijn tussen de buitenkanten van de palen (de palen zelf staan dus in de hindernis) of is aangegeven met een rode lijn op de grond.

Nou zul je vaak het punt waar jouw bal de grens van de hindernis heeft gekruist niet precies hebben gezien. Dan bepaal je waar die plek redelijkerwijs zou zijn.

Je hebt nu, bij een rode hindernis, vier mogelijkheden. Om te beginnen mag je je bal altijd spelen zoals hij ligt. Dat kan best een gunstige plek in de hindernis zijn maar als hij midden in het water ligt, is dat natuurlijk geen optie.

Dan heb je, bij een rode hindernis, drie opties om de hindernis te ontwijken. Ze kosten je wel alle drie een strafslag.

Mogelijkheid 1 is een bal spelen vanaf het punt waar je je laatste slag hebt gedaan. Op die plek drop je je bal binnen één stoklengte, niet dichter bij de hole. Ook hier geldt dat je dat punt redelijkerwijs moet bepalen. Als je je bal vanaf de fairway hebt geslagen, is dat wat lastiger te bepalen dan als je vanaf de afslagplaats je bal de hindernis in hebt geslagen. In dat laatste geval mag je op de afslagplaats te bal opnieuw opteeën en je mag iedere plek op de afslagplaats kiezen die jij wilt.

Mogelijkheid 2 is om op de denkbeeldige lijn van het punt waar je bal de grens van de hindernis heeft gekruist en de vlag zover jij wilt naar achteren te gaan. Je dropt de bal dan op de lijn en hij moet binnen een stoklengte blijven liggen. Hij mag daarbij best een stukje naar voren rollen, dichter bij de hole kom je dan toch nooit. Let wel op: het kan zomaar zijn dat je dan op een heel ander punt op de baan terechtkomt.

Voorbeeld: je bal ligt links op de fairway van hole 4 en je slaat met je volgende slag de bal recht over de baan de hindernis in. Als je nu de lijn trekt tussen punt waarop de bal de grens van de hindernis kruiste en de vlag, moet je misschien je volgende slag wel ergens aan de rechterkant van de fairway slaan.

Dan mogelijkheid 3: Deze heb je alleen als je een rode hindernis wilt ontwijken en dus niet bij het ontwijken van een gele hindernis.

Bij deze mogelijkheid ga je vanaf het punt waar je bal de hindernis voor het eerst heeft gekruist twee stoklengten opzij (niet dichter bij de hole) en dropt je bal in deze dropzone. Dat kan betekenen dat je misschien wel op de fairway terecht komt. Prima, doe er je voordeel mee.

Even een praktijkvoorbeeld: een dame sloeg haar bal vanaf de rode afslagplaats op hole 6 bijna over het water. Bijna, want de bal kwam op een halve meter van de overkant in de hindernis terecht. Deze dame dacht nu dat ze de bal rechts van het water mocht droppen, binnen twee stoklengten van de kant ter hoogte van waar de bal in het water was gekomen. Zoals je hierboven hebt gelezen, geldt die optie dus niet in dit geval. Bepalend is waar de bal de hindernis heeft gekruist. En dat was voor de afslagplaats. Dus er bleven nu twee opties over: een nieuwe bal slaan vanaf de afslagplaats of in lijn met de vlag in rechte lijn naar achteren. Bij hole 6 is die keuze dan voor de hand liggend: een nieuwe bal vanaf de afslagplaats slaan.

Nu kan het ook nog voorkomen dat je bal in een hindernis ligt, je besluit hem te spelen zoals hij ligt, maar je slaat hem niet uit de hindernis. Sterker nog: hij licht nu hoogst ongelukkig. Je mag nu alsnog de hindernis ontwijken volgens een van de opties waarbij je als referentiepunt neemt waar de bal voor het eerst de grens van de hindernis heeft gekruist. De slag die je in de hindernis hebt gedaan telt dan wel mee en je telt ook nog een strafslag vanwege het ontwijken van de hindernis, maar misschien is is dat wel beter dan niet meer uit de hindernis te komen.

Fred van der Kade

Regelcommissaris