Hoe zit dat nou eigenlijk? Advies vragen en geven

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Advies vragen en geven

Hoe zit dat nou eigenlijk? Advies vragen en geven

Verreweg de meeste rondes op onze golfbaan zijn puur voor de lol en gezelligheid. Dan wordt er soms ook gesjoemeld met de regels; balletje goed leggen, een slechte slag overdoen en dat is helemaal niet erg. Zo regent het af en toe ook positief bedoelde raad als iemand zijn slag verknoeit. Ook goed.

Maar als je een qualifying ronde of een wedstrijd speelt, dan gelden de officiêle golfregels wel degelijk. En dan kan goede raad duur zijn, zowel als je er om vraagt als wanneer je die gevraagd of ongevraagd geeft.

Regel 10.2 is daar duidelijk over. Het bepalen van de strategie en tactiek van het spel is een wezenlijke uitdaging voor de speler. Daarom gelden er beperkingen wat advies betreft. Maar mag je dan helemaal niks? In ieder geval mag je geen advies geven over welke club iemand het beste kan gebruiken voor de volgende slag. Ook mag je niet vertellen dat het misschien verstandig is om op hole 3 de bal voor de Male Wetering te laten landen omdat je hem anders misschien in het water ziet verdwijnen. Wat wel mag, is om, nadat je de hole hebt gespeeld, vragen met welke club je medespeler die mooie tweede bal speelde. En na afloop van je ronde mag je natuurlijk alles vragen.

Op het vragen of geven van ‘verboden’ adviezen staat de algemene straf: twee strafslagen in strokeplay of verlies van de hole in matchplay.

Dat kan soms vreemde en afwijkende situaties geven. Als iemand in een strokplaywedstrijd aan zijn medespeler vraagt: “Mooie bal, waar sloeg je mee?” en de ander zegt: “IJzer 7” kost dat beide spelers twee strafslagen. Maar als precies hetzelfde gebeurt tijdens een matchplaywedstrijd verliest de vragensteller meteen de hole. En omdat de hole daarmee voltooid is, mag zijn tegenstander zonder verdere problemen antwoord geven.

Speel je tijdens een wedstrijd in paren (zoals greensome) dan mag je wel alles aan je partner vragen, ook wat je fout doet of welke club je moet gebruiken.

Maar je mag, en dat moet je vooral doen als je eens met gasten speelt die de baan nog niet kennen, vertellen waar de bunkers liggen, dat er een Male Wetering ligt en je mag ook vertellen hoe ver het nog is naar een bunker, naar het water, naar de green. En dat mag je natuurlijk ook vragen. Let wel op dat als je een advies krijgt over bijvoorbeeld de afstand, het jouw eigen verantwoording is om daar wat mee te doen. Een paar jaar terug vroeg een medespeler tijdens de Najaarscompetitie aan mij op hole drie hoe ver het was naar het water. Volgens mijn golfapp was dat 75 meter. Vervolgens sloeg de man de bal met een grote boog het water in en was kwaad op mij omdat ik het verkeerd gezegd zou hebben. Want met de club die hij gebruikte zou hij, zei hij, veel verder slaan. Ik heb de man toen op mijn app laten kijken en ja, daar stond het echt.

En waar je ook advies over mag geven, is over de golfregels zelf. Maar dan is het wel handig als je die ook kent of ze indien nodig via de R&A-app op je telefoon kan opzoeken.

Kom je er dan nog niet uit, dan mag je altijd mij (later) vragen stellen.

Fred van der Kade
Regelcommissaris