Pas kreeg ik een vraag of het al dan niet qualifying zijn van onze baan. De vraag was of met de wintergreen op hole 5 en verder alleen maar zomergreens de baan niet te kort zou zijn om nog qualifying te kunnen zijn.
In principe is een golfbaan nog steeds qualifying als per 9 holes op maximaal 1 hole een wintergreen in het spel is. Hole 5 bij ons is bekend (of berucht) maar soms, als de greenkeepers onderhoud aan de zomergreen plegen, zetten zij ook op de hole waarop zij bezig zijn, de wintergreen in. Zolang de lengte van de hole daardoor niet minder dan 50 meter korter wordt, is er niks aan de hand en blijft de baan qualifying.
Maar de baan moet verder volledig voldoen aan de officiële golfregels. In de definities staat dat de hole – het eindpunt op de green – een diameter van 108 mm moet hebben. Het mag duidelijk zijn dat de hole op hole 5 (en ook van de 8 andere winterholes) een veel grotere diameter heeft en dus niet voldoet aan de regels. Dit betekent dat de baan op de momenten dat voor een van de holes een winterhole geldt, de baan NIET qualifying is.Ten onrechte is tot nu toe aangenomen dat alleen de afstand in het geding is, maar dat is dus niet zo.
Op het moment dat we uitsluitend met wintergreens spelen, is de baan natuurlijk nooit qualifying.
Voor volgend jaar zal worden bekeken of er een oplossing is om de baan gedurende de goede periodes altijd qualifying te houden.
Misschien hebben jullie het gehoord of gelezen: de eisen die de regelgevende instanties R&A en USGA aan de golfbal stellen, gaat veranderen. En daardoor gaan we minder ver slaan.
Nee, dit is geen vroege 1 aprilgrap, het is echt zo. Omdat de tourspelers steeds verder slaan en je de holes niet langer kan maken, zie je vaak dat de green van een par 5 in twee slagen wordt gehaald. Kijk naar spelers als Jon Rahm en Bryson Dechambeau en de kracht spat er af. Maar ook een frêler type als Rory McIlroy kan er wat van. En dus vinden de regelinstanties dat er wat moet gebeuren.
Vanaf komend seizoen spelen de dames en heren op de verschillende tours met ballen waarmee ze minder ver zullen slaan. Naar verwachting zo’n 5% en dat betekent voor de longhitters op de tour dat hun drives 13 tot 15 meter korter zullen zijn. Voor een gemiddelde tourspeler gaat dat ongeveer 10 meter schelen en voor de vrouwelijke tourspelers 4 tot 7 meter. En voor ons, eenvoudige recreatieve spelers en speelsters? Reken zelf maar uit hoeveel 5% is van de afstand die je met je driver slaat. Met ijzers is het verlies in afstand natuurlijk weer minder dan met je driver.
Dus moeten nu al mijn ballen de kliko in? Nee hoor, wees niet bang. Voor de tour gaat de maatregel in per 1 januari maar voor ons, de amateurs en recreanten, gaat hij pas in 2030 in. Dus de komende jaren kunnen we onze ballen ‘opmaken’ en uit de Male Wetering vissen (wel even achteromkijken of er geen flight staat te wachten). En zelfs dat is misschien niet eens nodig want zo’n 30% van de huidige ballen die in de winkel liggen, zijn ook na 2030 nog legaal. En dat zijn natuurlijk niet de allerduurste ballen.
Maar toch goed om te weten, heb je ruim de tijd om je voor te bereiden.
Fred van der Kade
Regelcommissaris