De baan gesloten? Waarom?

Nieuws
Home / Nieuws/ De baan gesloten? Waarom?

De baan gesloten? Waarom?

In de tweede helft van januari werden we geconfronteerd met het feit dat de baan bijna twee weken dicht was. Heel vervelend natuurlijk als je je geplande rondje niet kunt spelen. Reden om eens te gaan praten met onze greenkeepers Johan van Dijk en Paul Hogeboom.

Wanneer en waarom besluiten zij de baan dicht te sluiten. En hoe zit dat met winter- en zomergreens?

Eigenlijk is er maar een factor die bepaalt of de baan dicht moet, zo zeggen Johan en Paul. En dat is het weer. Nou is het ook niet zo dat na iedere bui de zaak op slot gaat maar bij lang aanhoudende regen raakt de grond zo verzadigd dat het water niet meer weg kan. Zo was het ook in die periode in januari. Je kon met goed fatsoen niet meer over de fairway naar de green van hole 1 lopen zonder een droge plek te vinden in de baan. Bijkomend nadeel is dat de greenkeepers met hun buggies, grasmaaiers en andere voertuigen ook de baan niet meer op kunnen zonder hem te beschadigen. En dus wordt onderhoud erg lastig. De enige mogelijkheid is dan de baan met rust te laten en de tijd te geven om te herstellen en het water kwijt te raken. En dat duurt soms een of twee dagen maar vorige maand duurde dat veel langer.

In ieder geval mag een ding duidelijk zijn, als je de mannen, spreekt: hun doel is om de baan zo lang mogelijk open te houden en ons zoveel mogelijk te laten spelen, maar soms gaat dat gewoon niet.

In de natte winterperiode zijn ook het gebruik van trollies en buggies schadelijk voor de baan. Daarom is het gebruik daarvan niet toegestaan en zullen we een draagtas moeten gebruiken.

Gelukkig heeft het nog niet echt gevroren deze winter. Zolang het vriest, kan de baan gewoon open blijven en is dan keihard. Maar een probleem ontstaat als het dan weer gaat dooien. De bovenste laag van de baan ontdooit dan en wordt zacht. De onderlaag daarentegen is nog hard en daardoor zou je de bovenlaag kapot slaan. Dus ook dan zal de baan dicht gaan totdat ook de onderlaag zover ontdooit is dat het geen kwaad meer kan.

Om de zomergreens te beschermen, spelen we soms met wintergreens. Maar zodra het weer het toelaat, stellen Johan en Paul de zomergreens weer open.

Een goed verhaal van beide mannen, bij wie de zorg voor de baan voorop staat en die ons zoveel mogelijk speelplezier gunnen.