In deze tijd van het jaar treffen we op de baan vaak zachte fairways aan en delen waarop veel water staat. De kans op een ingebedde bal is dan ook veel groter dan ’s zomers met harde fairways.
Wat kun je doen met een ingebedde bal?
Laten we eerst eens kijken wat een ingebedde bal nou eigenlijk is.
Volgens de definitie in het regelboek is een ingebedde bal een bal die als gevolg van de vorige slag van de speler in zijn eigen pitchmark ligt, zodanig dat enig deel van de bal onder het grondoppervlak is.
Het plaatje hiernaast laat zien wanneer een bal wel of niet is ingebed. Hij moet dus voor een deel onder het grondoppervlak liggen. Ligt hij bijvoorbeeld in de hei naast de fairway op hole 3, dan kan hij wel diep in de hei liggen, maar is het de vraag of hij ook deels onder het grondoppervlak ligt.
Sla je een bal ongelukkig vanuit het hoge gras direct diep de aarde in, dan ligt je bal niet ingebed. Daarvoor is vereist dat de bal eerst de lucht ingegaan moet zijn en daarvan is in dit geval geen sprake.
Een ingebedde bal mag je zonder strafslag ontwijken. Maar daar zijn een paar voorwaarden aan verbonden. In de eerste plaats mag dat alleen in het algemene gebied, dus niet in een hindernis of bunker. Voor de green geldt een speciale procedure. En er is nog een voorwaarde: de bal mag niet ingebed liggen in zand in een gedeelte van het algemene gebied, waarvan het gras niet is gemaaid op fairwayhoogte of korter. Dus bijvoorbeeld een ingebedde bal in de woestijn op hole 2, rechts in de bocht bij hole 4 of het ‘smurfenbos’ op hole 5 zul je moeten spelen zoals hij ligt.
Hoe ontwijk je een ingebedde bal? Je mag hem droppen in de dropzone die je als volgt bepaalt: het referentiepunt is direct achter je ingebedde bal. Vanaf dat punt drop je binnen een stoklengte (van de langste club uit je tas maar niet je putter) en niet dichter bij de hole. Je kunt dit allemaal terugvinden in regel 16.3.
Ingebed in een bunker
Zoals je hiervoor hebt gezien mag je een ingebedde bal ontwijken in het algemene gebied, dus niet in een hindernis of bunker. Daar zul je een ingebedde bal moeten spelen zoals hij ligt. En zie je daar geen kans toe, dan zul je hem onspeelbaar moeten verklaren. En dat kost je een strafslag.
Ingebed op de green.
Ligt je bal ingebed op de green dan markeer je hem, pakt hem op, repareer je de pitchmark (repareer gerust nog een paar andere) en plaats je bal terug.
Tijdelijk water
Zeker na veel regen tref je in de baan plassen aan. Maar ook zonder dat je een plas ziet kan er sprake zijn van tijdelijk water.
Volgens de definitie is tijdelijk water een tijdelijke concentratie van water die zich buiten een hindernis bevindt en zichtbaar is voor of nadat de speler een stand inneemt (zonder overdreven druk uit te oefenen). Dat betekent dat tijdelijk water zich ook in bunkers of op de green kan voorkomen. En tijdelijk water is, volgens regel 16.1, een abnormale baanomstandigheid die je zonder straf mag ontwijken.
Maar let op: rijp en dauw valt niet onder tijdelijke water en het zijn ook geen losse natuurlijke voorwerpen (zoals bladeren). Dat betekent dat je rijp en dauw op de green niet mag wegvegen en ook niet mag ontwijken. Sneeuw en ijs daarentegen mag je beschouwen als tijdelijk water of als los natuurlijk voorwerp. In het eerste geval mag je het ontwijken, in het tweede geval weghalen en de bal spelen zoals hij ligt.
Hoe ontwijk je tijdelijk water?
Zoek het dichtstbijzijnde punt (niet dichter bij de hole) waarop je geen last meer hebt van tijdelijk water. Dat is je referentiepunt en vanaf dat punt drop je de bal binnen een stoklengte.
Ligt er tijdelijk water in een bunker? Ook dan kun je op deze manier ontwijken, maar je bal moet je dan wel droppen in de bunker. Dat kan zelfs betekenen dat je niet helemaal aan het tijdelijk water kunt ontkomen. Er is wel een ‘ontsnappingsmogelijkheid’ maar die kost je één strafslag. In dat geval mag je, in lijn met de vlag, je bal buiten de bunker droppen.
En hoe zit het met tijdelijk water op de green?
Op de green kun je het ook treffen dat de bal in tijdelijk water ligt. Ook dat water ontwijk je door het dichtstbijzijnde punt te zoeken waarbij je geen last meer hebt van dat water. Dan bepaal je weer de dropzone en plaats je je bal. Ligt er tijdelijk water op de green in je speellijn, dan mag je ook dat op dezelfde manier ontwijken.
Overigens kan dat betekenen dat het dichtstbijzijnde punt, waarop je geen last meer hebt, buiten de green maar in het algemene gebied ligt. Dat is dan helaas niet anders. Overigens moet je de bal dan plaatsen, zoals je ook op de green gedaan zou hebben, en niet droppen.
Veel golfplezier, ook onder natte omstandigheden.
Fred van der Kade
Regelcommissaris