Dit keer hebben we het over een bal die buiten de baan terecht is gekomen. Of ligt ie toch nog in de baan?
Laten we eens kijken naar de situatie op hole 9. Afslaan van geel, blauw of rood en dan een flinke afzwaaier naar links. Wie kent dat niet?
Zeker als het een verre slag is waarvan iedereen kan zien dat die bal op de driving range ligt, is het makkelijk: out of bounds dus. De grens is aangegeven door palen met witte koppen.
Die palen zijn vaste obstakels die, dat staat in regel 8.1a, NIET mogen worden verplaatst als je er bij het spelen van je bal – die natuurlijk nèt niet out of bounds ligt – last van hebt door de ligging van je bal of bij het innemen van je stand of het maken van je swing. Haal je de paal er toch uit, dan kost je dat twee strafslagen bij strokeplay of verlies van de hole bij matchplay.
Heb je je bal out of bounds geslagen, dan is er maar één optie om verder te kunnen spelen, namelijk vanaf de plek waar je de laatste slag hebt gedaan, een nieuwe bal spelen. Speel bij twijfel dus een provisionele bal zodat je niet helemaal terug hoeft. De regel dat je met twee strafslagen verder mag vanaf de plek waar de bal de out of boundslijn heeft gekruist, geldt niet op Hoogland. Dat is een plaatselijke regel die maar weinig golfbanen hanteren. Kijk dat dus na op de scorekaart als je ergens anders speelt!
Verderop op hole 9 geeft het hek van de driving range de grens van de baan aan.
In onze local rules – de plaatselijke regels van GCHA -, die op de scorekaart en op de website beschikbaar zijn, staat dat het hekwerk onderdeel is van de out of bounds.
Betekent dat nou dat als je bal tegen dat hek ligt, hij out of bounds is? Nee, dat betekent het niet. De bal zou volledig onder het hek door moeten zijn gegaan.
We hebben net gezien dat regel 8.1a zegt dat out of bounds markeringen (palen maar ook het hek) vaste obstakels zijn die je niet mag verwijderen.
Een bal die tegen het hek aan ligt, kun je spelen zoals die ligt, maar dat zal vaak een heel creatieve slag opleveren waarvan het resultaat dan ook nog eens verre van gunstig is.
Maar je kunt ook je bal onspeelbaar verklaren. Vanaf het punt waar je bal ligt, mag je met twee stoklengten (de langste club in je tas, maar niet je putter) opzij maar niet dichter bij de hole. Daarmee maak je je dropzone en drop je de bal erin. Het kost je weliswaar één strafslag maar de ligging kun je waarschijnlijk flink verbeteren en dat is die straf misschien wel waard.
Bedenk dat ook na de driving range er out of boundspalen staan. De grens loopt ook weer tussen die palen. De koppen van de paaltjes rond de tuin van Marko en Helma zijn niet voor niets wit geschilderd.
Fred van der Kade
Regelcommissaris