Hoe zit dat nou eigenlijk? Op de juiste wijze over de Malewetering

Nieuws
Home / Nieuws/ Hoe zit dat nou eigenlijk? Op de juiste wijze over de Malewetering

Regels

Hoe zit dat nou eigenlijk? Op de juiste wijze over de Malewetering.

We kennen hem allemaal, zowel op hole 3 als op hole 9 komen we hem tegen: die vermaledijde Malewetering. Hoeveel ballen daar op de bodem liggen weet niemand, maar dat het er veel, heel veel, zijn is wel duidelijk.

Vooral op hole 3 is het de ‘killer’ van menig goede score.

En als je kijkt hoe spelers deze hindernis nemen als hun eerste bal in het water is beland, zie je een veelheid aan mogelijkheden. Maar welke is nou de juiste?

Vooropgesteld: het gaat hier om een hindernis die, zowel aan de voorkant als – sinds kort – aan de achterzijde is begrensd door palen met rode koppen. Een rode hindernis, heet dat in de volksmond.

Ligt je bal in zo’n hindernis, dan is er maar één manier om daar zonder straf uit te komen: de bal slaan zoals hij ligt. Dat lukt natuurlijk alleen maar als die bal vlak onder de rand of nog net op de rand voor het water ligt.

Maar in veruit de meeste gevallen is dit geen haalbare zaak. Blijven over de opties die zijn beschreven in regel 17 met als straf één extra slag.

De eerste mogelijkheid is terug naar de plek waarop je je slag die het water in ging hebt gedaan. Op die plek – die je natuurlijk niet precies terugvindt en dus zo goed mogelijk moet benaderen – drop je je bal vanaf kniehoogte binnen één stoklengte.

Optie 2 is om vast te stellen waar de bal de rand van de hindernis is gepasseerd. Dat hoeft ook echt niet op de centimeter nauwkeurig, schat het zo goed mogelijk. Vanaf dat punt ga je in een rechte lijn – gezien vanaf de vlag -, zover naar achteren als jij wilt. Ben je tevreden over die plek, dan drop je binnen 1 stoklengte.

De laatste optie die je hebt, is vanaf het punt waar de bal de grens van de hindernis – de lijn tussen de rode paaltjes – kruiste, zijwaarts binnen twee stoklengten te droppen, maar niet dichter bij de hole.

En dan maar hopen dat je bal nu wel over het water gaat.

Hoe zit het nou met een bal die wel over het water is maar tegen de wal aan de achterkant van de hindernis is gekomen. Mag je die dan aan de overkant droppen?

Het antwoord is simpel: nee dat mag niet.

Je moet in dit geval droppen aan de andere kant van de hindernis met als enige optie het zijwaarts ontwijken omdat je niet dichter naar de hole mag. Overigens is dit uitsluitend toegestaan als de bal aan de andere kant voorbij de hindernisplaatjes die de grens aan de achterkant aangeven valt en door een stuit of backspin teruggaat de hindernis in.

En natuurlijk is het heel erg zuur als je altijd maar een bal het water in slaat. In dat geval wil je maar al te graag vanaf de overkant verder spelen! Besef dan wel dat als je dit doet, je twee strafslagen krijgt omdat je de bal vanaf de verkeerde plaats speelt.

Voor het kruisen van de Malewetering vanaf hole 9 geldt hetzelfde: als je de bal niet kunt spelen zoals hij ligt, staan de drie hiervoor beschreven opties voor je open.

O ja, als je bal in het water ligt, kijk dan even om. Staat er een flight achter je te wachten, ga dan niet naar je bal vissen, ook al zie je hem zo mooi liggen. En ga al helemaal niet naar de ballen vissen die er vlakbij liggen. We spelen immers Ready Golf!

Fred van der Kade
Regelcommissaris