“World Handicap System (WHS),” Wereldwijd dezelfde handicapberekening

Nieuws
Home / Nieuws/  “World Handicap System (WHS),” Wereldwijd dezelfde handicapberekening

 “World Handicap System (WHS),” Wereldwijd dezelfde handicapberekening

WHS wordt wereldwijd de nieuwe manier van handicapberekening. In een aantal landen (UK o.m.) is dat al op 1 januari 2020 ingevoerd. In Nederland is dat een jaar later: 2021. Het leek mij een goede zaak ons daar vast wat op voor te bereiden. De Heerenwedstrijd op donderdag gaat daarom deze winter voor het berekenen van onze handicap vast wennen aan het WHS.

Hoe ging het tot nu toe? Iedere gekwalificeerde golfbaan heeft een PAR: de som van de PAR van alle holes. Bij GCHA is dat 34 (of 68 als je 18 holes speelt). Dat is dan de basis waarin een speler met handicap 0 de baan kan spelen. Natuurlijk is die PAR ook afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, de conditie van de baan en zo. Nou hebben we niet allemaal handicap 0. Je handicap met een baan-correctie (playing handicap) is dan het aantal slagen meer dat je nodig hebt om alle holes “PAR” te spelen.  Als je dat niet lukte (of juist wel) werd in Nederland aan de hand van je stablefordpunten je handicap naar boven of beneden bijgesteld. Andere landen deden dat weer op een andere manier. Zo bestaan er wereldwijd 9 systemen. Vanaf 2020/21, zoals gezegd, gaan we wereldwijd over op één “World Handicap System” WHS.


Hoe werkt dat dan?

Bij WHS wordt je handicap niet meer berekend op basis van je stableford-resultaten, maar op het totaal van je slagen dat je nodig had om een ronde te spelen (9 of 18 holes). Van dat totaal trek je de PAR+Baancorrectie af. Het resultaat is dan je handicap van die wedstrijd. Je handicap op “papier” (je NGF kaart b.v.) wordt daarna berekend op het gemiddelde van de beste 8 van de laatste 20 geregisterde kaarten in een periode van 2 jaar. Haal je die 20 kaarten niet, dan wordt de berekening gemaakt op basis van de wel  beschikbare resultaten. Klinkt simpel nietwaar? Maar roept ook een paar vragen op.

Zoals:

Betekent dat dan dat we geen stableford meer spelen?  

Nee zeker niet… stableford blijft natuurlijk gewoon een spelvorm. Voor je handicapverrekening  moet je toch altijd je (netto)aantal slagen over een ronde opgeven, dat is geen moeite dus. De WHS zal denk ik zeker ook bijdragen in het aantal geregistreerde kaarten (goed of slecht).

Als je in een stablefordwedstrijd geen punten meer scoort, schreven we altijd een streep, mag dat nu niet meer?

Een speelronde moet door WHS natuurlijk niet langer gaan duren! Bij een stablefordwedstrijd pak je je bal op als je geen resultaat meer kunt halen. Bij strokeplay moet je uitholen (en ook slagen noteren). Voor de snelheid hanteerden we voor de Heeren altijd al de 2x PAR+1-regel als je in de hoge aantallen dreigde te raken.

WHS onderkent dat gelukkig ook  Als je op een hole meer slagen dreigt nodig te hebben dan jouw PAR van die hole, dan noteer je de PAR van de hole + het aantal extra slagen volgens jouw playing handicap + 2. In feite is dat het aantalslagen waarin je bij een stableford wedstrijd op die hole net geen punten meer scoort. Ze noemen dat de Nett-Double-Bogeyregel.

Ik vermoed wel dat geautomatiseerde registratiesystemen de streep wel zullen herkennen (voorbeelden: met hcp-18 op een PAR 4 hole is je Nettdoublebogey 4+1+2 =7 slagen. Met hcp 36 op een PAR-3 hole is dat 3+2+2=7 slagen).

Kun je met WHS een wedstrijd nog steeds direct uitrekenen wat je handicap wordt?

Volgens mij eigenlijk niet! WHS berekent immers je handicap uit je beste scores. Pas als je echt 20 kaarten hebt geregistreerd kun je er uit de “losse pols” iets over zeggen. Je zult een (NGF-)app nodig hebben om je nieuwe handicap te berekenen.

Beginnen we in 2021 met “schone lei” of worden je gelopen kaarten van 2019 en 2020 gebruikt?

Het zou me verbazen als de NGF de kaarten van de voorgaande jaren niet zou gebruiken. Het zou een vrolijke boel worden als iedereen eerst 8 kaarten moet spelen om gemiddeld de juiste handicap te hebben. Voor mensen die nog steeds teren op de goeie kaarten van 3 jaar terug wordt het een probleem, die moeten weer kaarten lopen. Het systeem zal zowel hoge als lage handicappers stimuleren altijd kaarten in te leveren.

 

Paul Romein